Izgradnja hidroelektrana vredna 120 miliona evra

Bez autora
May 23 2010

Rezervoir kapital korp je do sada u Srbiju investirao 10 miliona evra u poslove koji predstoje izgradnji Hidroelektrana Brodarevo 1 i 2. Poseduju dve energetske dozvole za izgradnju hidroelektrana i četiri dozvole za korišćenje geotermalne energije. Veruju da Srbija, sa svojim potencijalima, može da bude ključni igrač u Evropi u oblasti obnovljivih izvora energije. Ako Srbija stvori uslove za korišćenje tih izvora, ne samo u formi zakona nego i u praksi, biće kamen temeljac „zelene energije“ u regionu. Rezervoir kapital korp poštuje zakone zemalja u kojima investira pa će tako poštovati i sve zakone Srbije, posebno zakone iz oblasti zaštite životne sredine. Cilj je da budu prijatelji lokalne zajednice, žele da projekti donose prosperitet toj sredini i da od njih koristi imaju i investitori i lokalna zajednica čije resurse koriste.

Izgradnja hidroelektrana vredna 120 miliona evraDosad smo u Srbiju investirali 10 miliona evra u poslove koji predstoje izgradnji Hidroelektrana Brodarevo 1 i 2.

Posedujemo dve energetske dozvole za izgradnju hidroelektrana i četiri dozvole za korišćenje geotermalne energije. 

Verujemo da Srbija, sa svojim potencijalima, može da bude ključni igrač u Evropi u oblasti obnovljivih izvora energije.

Ako Srbija stvori uslove za korišćenje tih izvora, ne samo u formi zakona nego i u praksi, biće kamen temeljac „zelene energije“ u regionu - izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare posvećenoj severno-američkim investicijama u Srbiji u oblasti obnovljivih izvora energije Majls Tompson, predsednik Upravnog odbora kanadske kompanije Rezervoir kapital korp.

On je dodao da Rezervoir kapital korp poštuje zakone zemalja u kojima investira pa će tako poštovati i sve zakone Srbije, posebno zakone iz oblasti zaštite životne sredine. Naš cilj, istakao je Tompson, je da budemo prijatelji lokalne zajednice , želimo da naši projekti donose prosperitet toj sredini i da od njih koristi imaju i investitori i lokalna zajednica čije resurse koristimo.

Rik Rul, vodeći američki broker specijalizovan za rudarstvo, energetiku, vodoprivredu, šumarske proizvode i poljoprivredu i veliki akcionar i finansijer projekata Reservoir kapital korp naglasio je da će ta kompanija u izgradnju dve nove hidroelektrane na reci Lim, Brodarevo 1 i 2 uložiti oko 120 miliona evra.

- Iako postoji mišljenje da u Srbiji nema dovoljno transparentnosti, naše iskustvo je suprotno, Srbija je otvorena zemlja, u kojoj je moguće fer poslovanje. Zadovoljni smo komunikacijom sa svim nadležnim državnim organima, pre svega Ministarstvom rudarstva i energetike. Kao društveno odgovorna kompanija obezbedićemo puno posla u jednom od najsiromašnijih krajeva Srbije. Imamo poverenja u srpske kompanije i institute, Energoprojekt i Jaroslav Černi su naši pouzdani partneri, tako da nema potrebe da dovodimo strane kompanije da rade te poslove - istakao je Rul. On je dodao da će se kompanija čiji je deoničar priključiti akciji „Očistimo Srbiju“ 5. juna, čišćenjem jednog dela reke Lim tog dana.

Miljana Vidović, predsednik i izvršni direktor Rezervoir kapital korp i direktor njene ćerka -firme u Srbiji REV d.o.o. istakla je da će u junu biti gotova predfizibiliti studija za Hidroelektrane Brodarevo 1 i 2 a u novembru fizibiliti studija sa glavnim projektom. Ona je naglasila da će hidroelektrane doneti nove proizvodne kapacitete u Srbiji,razvoj turizma i niza pratećih delatnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik